mecanoo presents a nature-inspired proposal for the Guangzhou Scientist Valley Campus in China

mecanoo presents a nature-inspired proposal for the Guangzhou Scientist Valley Campus in China

Guangming Scientist Valley by mecanoo & LOLA

Mecanoo architecture firm has announced that it is one of the three finalists for the Guangming Scientist Valley international competition. the Dutch company The proposal, created in collaboration with LOLA landscape architects, was selected from 173 submissions from around the world and meets the competition’s brief of creating an international science campus in Shenzhen that conveys a sense of belonging and combines scientific elements with the natural landscape. As can be seen in the newly presented renderings, the design envisages an extensive complex of intersecting lines Wood Structures, as well as a group of circular pavilions that look like they will serve as the public areas of the science campus.

mecanoo presents a nature-inspired proposal for the Guangzhou Scientist Valley Campus in China
the design envisages a complex of linear wooden structures and a group of circular pavilions | all images courtesy of Mecanoo

an efficient shared social space for scientific talent

The Guangzhou Scientists Valley aims to create an international campus, an efficient shared social space for scientific talents. The brief calls for the design to blend harmoniously with Shenzhen’s strategic location, topography and character to create a comprehensive creative and educational hub. The hub will provide quality public facilities and services to support scientific development, enabling inspiration and innovation.

“The urban and architectural design of the Guangming Scientists Valley should not only meet the needs of the target groups and functions, but also show the pioneering character of Shenzhen, embody the design principles of ecology and low-carbon, pioneer and future, conviviality and diversity, science and innovation, and feasibility and sustainability.’ says the organization team of the competition (read more here).

Because the design of Mecanoo (find more here) and LOLA (find more here) is among the three finalists of the competition, the proposal can be considered as fulfilling the above criteria. As seen in the renderings, the design blends into the local landscape with an ensemble of wooden structures and pavilions, and includes multiple open spaces that allow residents to interact with each other and the natural environment. Lush gardens and water features are integrated into the design, creating a nature-inspired complex that could inspire creative thinking and innovative activity.

mecanoo presents a nature-inspired proposal for the Guangzhou Scientist Valley Campus in China
Gardens and water features are integrated into the design

mecanoo presents a nature-inspired proposal for the Guangzhou Scientist Valley Campus in China
Open spaces that allow residents to interact with each other and with the natural environment

mecanoo presents a nature-inspired proposal for the Guangzhou Scientist Valley Campus in China
The renderings show wood as the main material of the project

Project info:

Surname: Guangming Valley of Scientists
Architects: mecanoo
in collaboration with: LOLA landscape architects

Myrto Katsikopoulou I design boom

January 23, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *